Keukenopstelling

Wat is een handige keukenopstelling? Dat verschilt natuurlijk per ruimte, per persoon, maar zeker ook per functie van de keuken. Is de keuken het centrale ontmoetingspunt van een druk gezin? Of gaat het om een keuken van twee hardwerkende mensen die vaak buiten de deur eten?

Functie van de keuken

Bedenk eerst wat de keuken voor jou betekent. Aan welke eisen moet de keuken voldoen? Moet er een eettafel in passen? Kook je vaak voor vrienden en vind je het gezellig als die aan een barretje mee kunnen praten? Of heb je kleine kinderen en moet de oven hoog geplaatst worden?

Het kan ook zijn dat je juist toe bent aan een keuken die ergonomisch verantwoord is als je wat ouder wordt. Kijk dan eens op onze pagina over levensloopbestendige keukens. Voor iedere ruimte en voor iedere wens is er een passende keukenopstelling!

Hieronder zetten we een paar gangbare keukenopstellingen op een rijtje:

Rechte keuken

Dit is eigenlijk de basis van elke keuken: een keukenblad met kookplaat en spoelbak erin. Samen met boven- en onderkasten en wat apparatuur is dit eigenlijk alles wat je nodig hebt. Heel handig in kleine ruimtes en voor kleine budgetten! Ook in het geval van een ergonomische keuken is een rechte keuken vaak de beste optie.

Hoekkeuken

Als de ruimte het toelaat, is een hoekkeuken een veel gekozen mogelijkheid. Op deze manier creëer je extra bergruimte en een groter werkblad. Een hoekkeuken is erg functioneel en past in de meeste ruimtes.

U-opstelling

Bij een rechte keuken kan je bijvoorbeeld één wand vullen met apparatuur(denk aan een koelkast, vriezer, oven, magnetron) en de andere met de kookunit, het keukenblad en de bergruimte. Als je deze twee kanten verbindt met een keukenblad aan de korte wand, ontstaat een U-opstelling. Deze opstelling geeft je veel bergruimte en veel werkblad.

Kookeiland

Laat je budget en de ruimte het toe, dan kiezen veel mensen voor een kookeiland. Dan staat de kookunit in het midden. Vaak met veel bergruimte eronder en een bar of ontmoetingspunt eromheen. Omdat de keuken steeds vaker het centrale punt in huis wordt, is dit een populaire opstelling.

Functionele indeling

Welke opstelling je ook kiest, het is belangrijk om de efficiëntie niet uit het oog te verliezen. De zogenaamde werkdriehoek van een keuken wordt bepaald door de afstand tussen de kookunit, de spoelbak en de koelkast. Je hebt bewegingsruimte nodig binnen deze driehoek, maar de afstand mag ook niet te groot zijn. Door deze drie onderdelen praktisch te plaatsen, zal je veel plezier van je keuken hebben!

Inspiratie

Een eerste stap is om veel te bekijken: zoek op internet naar keukeninspiratie, blader door woontijdschriften en kijk op Pinterest. Hoe meer je bekijkt, hoe duidelijker je beeld wordt. Val je bijvoorbeeld voor een strakke, moderne keuken? Of zoek je juist meer de landelijke, romantische stijl?

Showroom

Als je een idee hebt welke stijl je aanspreekt, kom dan eens naar onze showroom. Daar vertellen we je alles over de voor- en nadelen van verschillende keukenbladen, apparatuur, opstellingen en ga zo maar door. Trek ook eens een lade open en ga achter de kookplaat staan. Welke hoogte is handig voor jou? Wat wil je juist niet?

Praktische invulling

Zo vormt zich langzaam een idee voor jouw keuken. Dan wordt het ook tijd om praktisch te gaan denken. Zijn er kleine kinderen met grijpgrage handjes in huis of ben je juist toe aan een keuken die levensloopbestendig is? Maar ook de vraag ”welke functie heeft de keuken voor jou?” is belangrijk om te stellen. Kom je om 19 uur thuis en stop je snel een maaltijd in de magnetron? Of heb je ieder weekend je huis vol en kook je met plezier een diner voor je vrienden?

Concreet op papier

Door al dit soort vragen samen door te nemen, kom je tot een concreet idee. Dan wordt het tijd om te gaan tekenen. Als wij de afmetingen van de ruimte weten, maken we altijd een 3D tekening van jouw keuken zodat het wat meer gaat 'leven'.

Maatwerk

Praat met vrienden en laat je ideeën zien. Zo wordt je idee steeds concreter en kunnen we overgaan tot het echte werk. In dit stadium komt de praktische uitvoering steeds dichterbij. We komen bij jou inmeten en kijken of er nog meer moet gebeuren. Iedere keuken is maatwerk. Moet er bijvoorbeeld een leiding omgelegd worden? Een deur verplaatst? Een muur of vloer aangeheeld worden? Geen probleem, ook dat kunnen onze vakmensen regelen!

Uitvoering

Uiteraard maken we een duidelijk ontwerp en prijsopgave voordat we definitief aan de slag gaan. We overleggen wanneer we starten, zodat het in jouw planning past. Tijdens het werk overleggen we regelmatig over de details en zorgen we dat jij zo min mogelijk overlast ervaart. Dus werken we netjes en zorgen we dat alles volgens planning verloopt.

Service

Maar ook nazorg is een belangrijk onderdeel van onze service. We gaan pas weg als alles naar wens is. Maar ook als er na oplevering een kraan los zit of een deurtje scheef zakt, komen wij langs om het te herstellen. Wij zijn pas tevreden als jij dat ook bent!

Keuken en duurzaamheid