8.9 / 10

Meyer Totaal - voel je compleet thuis
25 jaar Meyer Totaal - feestballonnen

Bepalend

Tegels bepalen grotendeels de uitstraling van de ruimte waarin je ze gebruikt. Er is dan ook volop keuze in vormen, kleuren, maten en legpatronen. Enkele vragen die je kunt stellen bij het aanschaffen van tegels zijn; leggen we de tegels recht, diagonaal of in halfsteensverband? Is een vloertegel geschikt voor zowel de badkamer als de keuken? Welke tegelmaat kies ik? Is de tegel geschikt voor vloerverwarming? Hoe zit het met onderhoud? Genoeg vragen dus om mee aan de slag te gaan.

Hedendaagse trends

Grote tegels zijn op het ogenblik helemaal in. De afmeting van 30 bij 60 centimeter is veruit de grote favoriet. Vaak wordt bij badkamers toch gekozen voor tijdloze, witte tegels op de wand en donkergrijs op de vloer. Toch komt het combineren met kleurrijke tegels steeds vaker voor.

Denk bijvoorbeeld aan wit in combinatie met een houtlook vloer of aan mozaïek tegeltjes voor een stijlvol Zuid-Frans of kleurig Marokkaans effect. Om een industriële ‘look’ te creëren kan je met tegels in diverse zwart-grijze tinten spelen. Je ziet het: er zijn wel 101 ideeën om sfeer te brengen met tegels!

Kleuren

Trends in kleuren zijn vooral de natuurtinten of natuursteen zoals marmer en leisteen. Verder is er volop keuze uit antraciet tegels en tegels in verschillende grijs en bruintinten. Wit blijft het altijd goed doen en zie je gecombineerd worden met zwart, antraciet en bruin. Het geheel blijft rustig en bijna tijdloos. Verder valt op dat er reliëf of patronen in tegels een steeds belangrijke rol gaan spelen.

 

Formaten

Qua formaten van tegels is de keuze groot. Er zijn veel kleine tegels te vinden, bijvoorbeeld glasmozaïek van 2 bij 2 cm of wandtegels van 10 bij 10 cm. Maar er zijn ook tegels waarbij het lijkt dat het kleine strookjes zijn, feitelijk dit is eigenlijk een grote tegel maar met gefreesde stroken. Behalve de kleuren, zijn de afmetingen van tegels gedurende de jaren enorm veranderd. Duidelijk is wel dat ze langzaam steeds groter zijn geworden, zowel die voor tegen de wand, als de vloertegels. Als je zo’n flinke tegel

van 30 bij 60 centimeter horizontaal plaatst, krijg je een breedte effect. Zet je ‘m op zijn kant en plaats je de tegels dus verticaal, dan benut je de hoogte en krijgt het op een wand heel ander effect. Naast deze populaire afmeting, zijn tegels tegenwoordig in allerlei formaten verkrijgbaar. Tot wel een meter breed!

Veel mensen kiezen nu ook voor een gerectificeerde tegel. Daarvan zijn de kantjes afgezaagd. Dat zorgt ervoor dat de tegel kaarsrecht is en de voegen tussen de tegels klein zijn. Dit geeft een badkamer een strak effect. Grote tegels brengen rust in de ruimte, maar zijn wel lastiger om aan te brengen.

Let wel: voor het goed plaatsen van dit soort tegels moet de muur ook helemaal vlak zijn.

Tips voor badkamer tegels

 • Tip 1:
  Laat de vloertegels doorlopen in de wandtegels. De badkamer lijkt hierdoor groter.
 • Tip 2:
  Kies voor mozaïek om het accent te leggen op bepaalde delen van de badkamer.
 • Tip 3:
  Tegels zijn leverbaar in bijna elke denkbare uitstraling (hout, natuursteen, etc)
 • Tip 4:
  Glanzende tegels zorgen voor een luxere uitstraling
 • Tip 5:
  Kies in de basis voor witte of grijze tegels. Deze zijn tijdloos en met vrijwel alles te combineren.
Meyer Totaal - voel je compleet thuis
25 jaar Meyer Totaal - feestballonnen

8.9 / 10

 

Ontdek het zelf,
Maak een afspraak